kaarten

Binde fan de Swarte Hân achter smeerpoetserij

Tongersdei 18 maaie

Binde fan de Swarte Hân achter smeerpoetserij

Wommels - De afdrukken van zwarte handen die de afgelopen weken overal opdoken op ramen en muren in vrijwel alle dorpen van Littenseradiel blijken afkomstig van leden van de 'Bende van de Zwarte hand'. Dat heeft onderzoek van de politie uitgewezen.

Wijkagent Trinus Hoekstra is opgelucht dat er eindelijk klaarheid is in de zaak. De politie in de gemeente had van verschillende inwoners van de gemeente meldingen gekregen dat zij op hun auto of ramen handafdrukken in schoensmeer aangetroffen hadden, maar kreeg aanvankelijk geen zicht op wie de daders waren.

Dat zijn naar nu blijkt de 33 acteurs die dit jaar meedoen aan het Berne Iepenloft Spul in Easterwierrum. Ze voeren een nagelnieuw stuk op: Pietje Bell en de Binde fan 'e Swarte Hân.

Het stuk (tekst en muziek van Peter Sijbenga uit Reduzum) is geënt op de bekende boeken van kwajongen Pietje Bell, maar trekt die basis door naar een veel breder verhaal waarin nog véél meer jeugdhelden van het branieschopperige, creatieve type in betrokken zijn. Ook jongens en meisjes als Oliver Twist, Suske de Rat, Pippi Langkous, Dik Trom en Sietske en Hielkje blijken leden van Pietje Bells bende te zijn.

Wijkagent Hoekstra laat weten dat de politie verder geen actie onderneemt tegen de bendeleden. ,,Zolang ze zich bij schoensmeer houden en geen afdrukken zetten op materialen waar het niet makkelijk van af te halen is, knijpen we een oogje toe. Kwajongensstreken zijn van alle tijden - kwameisjesstreken trouwens ook. Het hele politiekorps heeft trouwens wel kaartjes gekocht voor de voorstellingen, zodat we in de gaten kunnen houden dat de boel dan niet uit de hand loopt. En zo kunnen we straks onder werktijd nog eens lekker lachen ook - wacht, zeg ik dat nu hardop?" 

In buurthuis De Tysker in Easterwierrum zijn de eerste repetities al achter de rug. De première is op donderdag 22 juni en dit jaar zijn er niet vijf maar zes voorstellingen!

Zie voor data op www.berneienloftspul.nl

Ria Kraa / Johan van der Klaauw

 

© Copyright 2024 - Berneiepenloftspul