kaarten

Dan maar geen Japanners...?!

Woansdei 13 maaie

Dan maar geen Japanners...?!

Japanners? Nee, de Japanners zijn geschrapt. ,,Dy binne der út”, zegt Anneke Hogeveen. Jammer, want als een prinses trouwt gaat er een grote stoet gasten over de rode loper en daar komen natuurlijk een heleboel toeristen op af. Vooral Japanners!

Aan het hoofd van een lange tafel legt Anneke - sinds jaar en dag de kostuumontwerpster voor het Berneiepenloftspul in Easterwierrum - een groep naaisters uit wat voor kostuums ze bedacht heeft voor Friezzz!, de voorstelling die in juni zes keer gespeeld wordt. ,,Ik hie oer de hûndert kostúms betocht mar dat wie te djoer.” Vandaar dus het lichte snoeiwerk: Japanse toeristen d’r uit. ,,En de nonnen, dy binne ek skrapt. Mar dy kinne der miskyn no ek wol wer yn”, voegt ze eraan toe, want ze heeft een stapeltje nonnenhabijten teruggevonden van een eerdere voorstelling.

Over tot de orde van de dag: wie knipt welke patronen en bezorgt zedan wanneer, waar en bij wie zodat ze in elkaar te genaaid kunnen worden. ,,Hiesto net in mem dy’t coupeuse west hat?” De taken worden verdeeld en dan komt een stapel prachtige ontwerptekeningen op tafel. Ze worden tot in detail besproken. ,,Dochsto de basis, dan plakje ik letter de friemels der wol op.”

Ritsen of klittenband? In het laatste geval kun je de kostuums vliegensvlug uitratsen als er backstage een snelle wisseling nodig is. En wat is dat voor prachtige paillettenstof? Wow! Maar kan mijn naaimachine dat wel aan? Hoe krijgen we dat kraagje stijf? Vlieseline! Is de stof voor de trollenpakken al geknipt? Yep.

Het klapstuk worden de prinsessenjurken. Een huzarenklusje - maar de naai-experts zijn ook niet gek. Die gaan gewoon naar de Action. Daar hebben ze héle handige dingetjes om de boel te vergemakkelijken. Hoe dan? Jaaaa....dat is het geheim van de smid - eh, van de naaister.

© Copyright 2024 - Berneiepenloftspul