kaarten

Gouden Gurbes 2021 - BIS wint extra priis!

Tongersdei 14 oktober

Gouden Gurbes 2021 - BIS wint extra priis!

Juryrapport Gouden Gurbes 2021
BIS Corp. 9021 (Berneiepenloftspul), Easterwierum, creatief team Romke Gabe Draaijer, Sjoerd Blom en Joke Krist)
Wat een enthousiasme en plezier straalden de kinderen uit, op de première-avond. In gala aangekleed, met limousine over de rode loper, en dan onder luid applaus verwelkomd worden door heit en mem, pake en beppe. Vol trots konden ze naar zichzelf kijken op het grote scherm. Leuk om te zien en horen waar de kinderen op reageerden, soms vol trots, soms met een beetje gelach of gêne.
Chapeau dat het team van BIS het voor elkaar heeft gekregen om in dit gekke corona jaar de kinderen toch een gevoel van trots te geven. Ditmaal niet op de planken, maar op het doek. En het doorzettingsvermogen om steeds hun plannen aan te passen, vergde veel inzet van iedereen. Voor en achter de schermen. De bijzondere omstandigheden die ontstaan zijn door de beperkingen met corona is voor de BIS familie geen reden geweest om te besluiten dan maar weer een jaartje over te slaan. Het plezier dat een grote groep jeugd beleeft aan het samen maken van een voorstelling heeft de doorslag gegeven om naar alternatieven te kijken. Zekerheidshalve is toen gekozen voor het maken van een film. Als het allemaal net even anders was gelopen, was de productie van BIS misschien wel het enige ‘iepenloft’ van dit jaar geweest. We waarderen derhalve de creativiteit, de flexibiliteit en de originaliteit om koste wat kost met de kinderen aan de slag te gaan in dit bizarre coronajaar. We kennen BIS de extra Gouden Gurbe toe voor de meest creatieve oplossing, de meest coronaproove oplossing in 2021.
Het team mag wat ons betreft trots zijn op zo’n eindresultaat. Inhoudelijk hebben de makers een mooie koppeling gemaakt met deze tijd. Een mooie subtiele knipoog naar de corona-periode, zonder het te zwaar te maken. De film zelf is met een redelijke kwaliteit in elkaar gezet. Het verhaal dat verteld wordt is een thema wat zeker bij de jeugd past en daarmee ook voor BIS geschikt. Wat betreft de film, kon je zien dat de makers af en toe hebben zitten worstelen met het medium. Omdat het een film is, is het ook wat meer van de volwassenen dan van de kinderen. Het verhaal kwam wat traag op gang, en de scènes stonden af en toe wat teveel op zichzelf. Sommige scènes uit de film hadden beter tot hun recht gekomen in het theater. Dit zat hem vooral in het tempo van de dialoog en de afwisseling van de gekozen shots. Hier is in de montage zeker een mooie slag in gemaakt, onder andere door specials effects, animatie of muziek en soundeffecten in te zetten. Ook lag soms de boodschap er wat bovenop: laat het vooral luchtig en losjes zijn, dan spat het plezier van de kinderen er waarschijnlijk nog meer vanaf.
De elementen die verrassen zijn de animaties (petje af voor de makers), de kostuums (tot in de puntjes over nagedacht en prachtig uitgevoerd, passend bij het verhaal en het geheel een mooi futuristisch tintje meegeven), het spel van de kinderen (subtiel, gevarieerd, en er is mooi gekeken naar wat bij elk kind past en hoe ze in hun kracht te zetten). Natuurlijk zie je bij de één meer talent voor acteren dan de ander. Maar juist bij de jeugd is dat van ondergeschikt belang: we staan niet meteen allemaal op het hoogste treetje te acteren, bij blijvende belangstelling komt dat later wel. We vonden het wel knap dat ze het gebruik van verschillende talen consequent volhielden en dat voegde een ietwat ‘vervreemdend element’ aan het verhaal toe.
We zijn al met al enthousiast over het initiatief om dit jaar sowieso met iets te willen komen. Qua film is, natuurlijk, er nog het nodige te ontwikkelen.
Jury Gouden Gurbe 2021
Brecht Wassenaar
Jelle Wesseluis
Cilla Geurtsen
© Copyright 2024 - Berneiepenloftspul