kaarten

Yn petear mei....Sietske van der Leest

Woansdei 11 maaie

Yn petear mei....Sietske van der Leest

Sietske van der Leest út Weidum hat in oantal jierren ferlyn meidien oan't Berne Iepenloftspul. Sy hat meispyle yn Oz (2003) en yn de Fiifde Dei (2004). Hoe ist no mei har? En wat docht sy hjoed de dei? Nei hokker skoalle giet sy no bygelyks en hat sy ek noch wat dien mei har toanielerfarings? Of hielendal net?.................
 


 

Sietske van der Leest


We gaan eens een oudere speler wat vragen stellen. En wel Sietske van der Leest. Jij hebt meegedaan aan de stukken Oz en De Fiifde Dei. Maar wie is Sietske?
Student, lid van de vereniging TASTE, huisgenoot van vijf ontzettend leuke huisgenootjes, tapper als niemand anders kan tappen, lid van de schaatsvereniging om te tappen, TG’er, super goed in het snijden van avocado’s, fanatieke NS gebruiker, vrolijk.

De Fyfde Dei van Mindert Wynstra is al uit 2004. Dat ging over een groep leerlingen uit Groep 8 die een cadeau aanbiedt aan hun leraar. Wat was jouw rol hier in?
Het stuk ging over een Groep 8 die bijna naar de middelbare school gingen en een toneel stuk gingen maken en een kado voor de meester zouden kopen. Maar er was nog een ander groepje, die groep acht tegen ging zitten. Ik was een van de meisjes van groep acht. Ik was het vriendinnetje van de jongen die zijn broer de keet had. Verder was ik een heel erg tutje en hield ik heel erg van make-up.

Een jaar eerder zat je in Oz bewerkt door Gerrit Hoekstra. Dat ging ook over een meisje op school?
Ja, dat ging over een meisje dat op school erg werd gepest en door een wind in het land van OZ kwam. Daar kwam ze vrienden tegen, die samen naar OZ gingen zoeken, want al die vrienden wilden heel graag iets hebben van OZ. 

Wat was jouw rol daar in?
Ik had een klein rolletje. Ik was een van de ‘wachters’ van OZ. De Griene Ozzer. Rieneke Heeringa werkte ook mee Marius del Grosso. Hoe gingen de repetities toen in zijn werk? Aan het begin ging je los van elkaar heel veel senes oefenen en later heel veel achter elkaar. Steeds werd het meer uitgebreid. Later in de tuin gingen we hele grote stukken achter elkaar spelen en moest je je tekst en alles kennen. Het was wel heel leuk alle repetities.

Maakte Anneke Hoogeveen toen al van die prachtige kostuums?
Ja zeker! Toen maakte Anneke ook al hele mooie kostuums. Vooral bij OZ waren de kostuums echt super mooi.

In 2003 en 2004 waren er ook al 5 uitvoeringen gepland. Vond je het zwaar?
Ik kan me niet meer herinneren dat ik het heel zwaar vond, ik vond het vooral echt super leuk om te doen. Natuurlijk had je het aan het einde van het jaar het wel heel erg druk met Berne iepenloft, maar ik vond het vooral heel leuk om te doen, dus zwaar was het niet echt voor mijn idee.

Verder nog toneel gespeeld?
Ik heb later nog twee keer mee gedaan aan een toneel stuk in mijn dorp, Weidum. Ook nog wel eens wat gedaan op de middelbare school. Maar ik ben niet naar een toneelschool of iets gegaan.

Ik weet dat je heel mooi viool kan spelen. Had je in 2003 ook ambities om verder te gaan in het theater, muziek, zang of ander culturele inslag?
Ik vond toneel en muziek altijd wel super leuk om te doen. Alleen ik vond het altijd meer een hobby. Ik heb nooit het idee gehad om verder te gaan in de toneel of in de muziek. Wel leuk het me leuk om dat nog veel naast mijn studie te gaan doen, maar inderdaad alleen als hobby.

En nu studeer je dus Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. Dat is een opleiding waar je op technische wijze naar de medische wereld kijkt. Je weet dus van alles over hoe lichaam werkt, maar gaat er niet als dokter naar kijken maar als techneut. Leg ik het zo wat goed uit?
Bij Technische Geneeskunde leer je heel veel technische dingen en heel veel geneeskundige dingen. Zo kun je precies begrijpen hoe en waarom bepaalde technieken worden gebruikt om bepaalde dingen te onderzoeken. Later is het volgens mij de bedoeling om meer het onderzoek in te gaan. Je gaat bijvoorbeeld op een afdeling mee lopen en dan ga je kijken wat nog niet handig gaat op een afdeling en gaat dat proberen te verbeteren met behulp van techniek. Ook kun je bestaande technieken verbeteren, zodat bijvoorbeeld de diagnose beter wordt en het minder belastend is voor de patiënt. Verder kun je natuurlijk ook patiënten gaan onderzoeken, met behulp van allemaal lastige technieken. Als technische geneeskundige leer je heel erg innovatief te denken, dus kijken wat er beter kan en oplossingen bedenken.

Deze universiteit staat in Enschede. Is deze Twentse plaats leuker als Weidum?
Enschede is echt een geweldig leuke stad om in te studeren. Het is best wel klein en alles ligt bij elkaar. In Enschede is bijvoorbeeld een plein waar alle kroegjes staan die ongeveer leuk zijn in de stad. Iedereen die op stap gaat, komt dan ook op dat plein en zo kom je heel veel mensen tegen de hele tijd. Ik woon ook midden in het centrum, woon bijna aan dat plein en ik heb een super leuk huis. Ik woon met vijf andere meiden in een huisje en we eten vrij veel samen. Elke avond samen eten en bijkletsen. Ik voel me daar echt thuis en het is echt mijn huisje. Heel erg leuk. Verder heb ik hele leuke mensen hier getroffen, dus ik vermaak me prima. In Weidum was het ook heel leuk, maar heel erg anders. Al mijn vriendinnen woonden bijvoorbeeld in Leeuwarden en niet in Weidum. Dat is natuurlijk heel erg anders. Maar ik heb me altijd goed vermaakt in Weidum, het is een heel leuk dorp en er wonen heel erg leuke mensen. Nu kom ik ook nog heel vaak in Weidum, elk weekend kom ik weer naar huis. Ook omdat mijn vriend nog in Weidum woont.

Heb je al voor ogen al een bepaald beroep voor ogen?
Nog niet heel erg. Geen idee wat ik later ga doen. Ik wil wel graag in het ziekenhuis gaan werken, maar wat mijn functie daar zal zijn, weet ik nog niet.

Viool is vooral een klassiek instrument. Maar dat betekent in het geheel niet dat je dan ook alleen naar klassiek zal luisteren. Welk CD-tjes draai jij het liefste?
Ik luister in mijn vrije tijd niet echt naar klassieke muziek. Ik hou meer van wat hardere muziek. Ik hou wel van de genres alternative en indie rock. Dat vind ik heel erg leuk om naar te luisteren.

Dit jaar weer een heel ander BIS stuk. Ga je nog steeds kijken?
Ja, natuurlijk ga ik kijken. Ik ben nog elk jaar geweest! Ik hou me er verder niet heel erg meer mee bezig, ik weet bijvoorbeeld niet altijd meer waar het stuk over gaat, voordat ik er heen ga. Maar elk jaar vind ik het nog heel leuk om naar te kijken. Ook vind ik het heel erg knap hoe ze dat elk jaar weer doen. Het is wel heel grappig dat je als klein kind vroeger heel erg opkeek tegen de mensen die mee deden aan de BIS, want ze waren zo groot. En nu kijk ik er heel anders tegen aan, meer van dat die kinderen nog best wel klein zijn, en dan al zo’n toneelstuk neerzetten. Heel erg knap. Verder vond ik het mooiste stuk dat ik heb gezien nog altijd de kameleon, dat was het eerste stuk wat ik heb gezien en dat is me het meeste bij gebleven. Verder vind ik klassieke stukken, oude verhalen en sprookjes het leukste om naar te kijken.

Hoe denk je dat BIS er over 20 jaar er uit zal komen te zien?
Ik denk en hoop dat het dan nog ongeveer hetzelfde is als nu. Natuurlijk worden de stukken meer moderner, en waarschijnlijk de kleren en alles nog. Maar ik denk dat het berne iepenloft nu heel goed in elkaar zit en ik verwacht niet dat dit zo heel snel zal gaan veranderen.

Gespot op Hyves. Hou je vaak bezig met sociale media?
Niet heel erg veel. Met hyves en MSN doe ik bijvoorbeeld helemaal niks. Verder doe ik wel heel veel met de mail en ik zit de laatste tijd ook wel eens op Facebook. Met Facebook ben ik ook helemaal niet actief, want ik vind het niet zo nodig, maar soms is het wel leuk om er even op te kijken waar andere mensen mee bezig zijn.

Met de AC Roeksto hou jij je nog steeds bezig met de doelgroep van de BIS tot die doorgegroeid zijn tot 15 jaar. Wat doen je bij Roeksto?
AC Roeksto is een activiteiten commissie, waarmee we een keer in de maand een echte activiteit doen en twee keer in de maand het jeugdhonk opengooien, zodat de kinderen tot 15 jaar daar dan kunnen gaan ‘chillen’. We houden activiteiten, zoals dropping, griezeltocht, levend stratego, bowlen etc.. Ook gaan we dit jaar met de kinderen op uitje en gaan we naar Walibi en verder nog ergens daar in de buurt overnachten. Ik zit nu denk ik zo’n drie jaar bij de AC, en het is heel leuk om te doen. Eerst had ik niet echt een functie, na een jaar was ik secretaris, en ik ben nu sinds een half jaar voorzitter van de AC.

Volgens mij deed je vroeger aan kaatsen. Doe je nog aan sport?
Nee, ik ben niet heel actief in sport. Wel zit ik nu bij een schaatsvereniging in Enschede, maar heel actief kun je mij niet noemen. Vroeger was ik ook nooit heel actief in sport, heb ooit wel aan sporten gedaan, maar bakte er meestal niks van.

Wat is de leukste anekdote waar je ons mee kan verblijden die iets met de medische wereld te maken heeft?
Haal altijd het onderste uit de pan.

(Troch: Johan van der Klaauw, april 2011)

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2024 - Berneiepenloftspul